Heran
Administrator
Ev Sahibi

|
 |
« : Kasım 27, 2008, 12:02:53 ÖÖ » |
|
KEVGIR BABA; köyün güneyinde 7-8 km. uzakliktaki Karakale (Karala) daginin dogu eteginde yer almaktadir.

Rivayete göre Kevgir Baba, Akbaba ve Küre Baba üç kardestir. Her üçü de keramet sahibi veli insanlardir.

Horasan’dan yola çikan bu üç kardes Tokat’in Artova ilçesine gelirler. Bir süre burada kaldiktan sonra ayrilmaya karar verirler. Nereye gideceklerini belirlemek için üç ayri yöne üç ayri tas atarlar.

Akbaba’nin attigi tas Akpinar köyünün kuzeybatisina köye 10 km. uzaklikta bulunan yüksek bir tepeye, Kevgür Baba’nin attigi tas Yolkaya (Çakraz) köyünün güneyindeki Karakale (Karala) daginin etegine, Küre Baba’nin attigi tas ise Davulalan köyünün batisina, köye yaklasik 15 km. uzaklikta bulunan kayaliklara düser.

Mezarin yerinin tespiti konusunda birbirine benzer iki rivayet vardir:
Birincisine göre, bundan senelerce önce Tokat'in Zile kazasindan Tahsildar Mehmet Efendi isminde bir zat rüyasinda Kevgir Baba'yi görür. Kevgir Baba kendisine söyle der:Ben batakliklar içerisindeyim. Gel beni kurtar. Bu istek üzerine Mehmet Efendi sora sora gelerek Çakraz köyünü bulur. Rüyasinda gördügü tepeye çikar. Oradaki batakligi kazdirir. Içinde bir elinde kiliç ve sag gözünden ok yarasi almis sari sakalli muhterem bir kisi bulur. Batakliktan yaklasik on adim üstünde kazilan bir mezara aynen konur ve kabrin etrafi betonla çevrilir. Sonra oradaki bataklik göze (kaynak) haline getirilir.
Ikinci rivayete göre, Tokat iline bagli Artova ilçesinde yasayan genç bir kiz rüyasinda buradaki bataklikta elinde kilici olan birisini yatiyor olarak görür. Bu kisi genç kiza; "Gel beni kurtar, beni suyun üzerine çikar ve mezarimi yaptir."der.
Bunun üzerine genç kiz Çakraz köyüne gelir, durumu köylülere anlattiktan sonra köylülerle beraber rüyada gördügü tepeye çikarlar. Daha sonra burasi esilir ki kizin rüyasinda gördügü gibi elinde kilici olan birisi suyun içinde yatiyor. Ilk etapta kilicini elinden almaya çalisirlar ama kilici birakmaz.
Sonra içlerinden birisi ;"Ey Mübarek! Kilicini tekrar verecegiz" deyince kilici birakir. Mevta, eski yerinin biraz üst tarafina kilici ile beraber defnedilir. Daha sonra genç kizin babasi Kevgir Baba'nin mezarini yaptirir.

Mezar yaklasik üç metre uzunlugunda iki metre genisliginde, etrafi mermer sütunla çevrili üzeri toprakla kapatilmis durumdadir. Üzerinde yesil renkli sitirlar örtülüdür. Kabir, iki odali bir binanin içerisindedir. Odalardan birinde mezar bulunmakta, digeri ise sergiler ve minderler serilmis, oturulup ibadet edilebilecek durumdadir.
Kevgir Baba'yi sadece Yildizeli ve çevresindeki köyler degil, Sarkisla ilçesine bagli birçok köyden insanlar da gelip ziyaret etmektedir.

Kevgir Baba nin ziyaret edilme nedenlerini su sekilde siralayabiliriz:
1-Gece rüyasinda aglayan çocuklar buraya götürülür. Kabrin yanina boylu boyunca yatirilip dua edilir. Topragindan birazcik alinarak bir muska seklinde yapilip çocugun boynuna asilir.
2-Askere giden gençler, gitmeden bir gün önce Kevgir Baba’yi ziyaret edip dua ve niyazda bulunduktan sonra, oradan aldiklari topragi muska seklinde sarip boyunlarina asarlar.
3-Çocugu olmayan kadinlar, çocuk sahibi olmak için Kevgir Baba’yi ziyaret ederler. Kabrin yaninda bir gece yattiktan sonra, beraberlerinde kabirden bir avuç toprak alarak dönerler. Bu topragin bir kismini oniki gün yemeklerine katarak yerler, bir kismini da muska sekline getirerek boyunlarina asarlar.
4-Ayrica, Kevgir Baba’yi sarasi olanlar, vücudunun herhangi bir yeri tutmayip uyusanlar, sevdigine kavusmak isteyenler ve çocugu geç yürüyüp dili peltek olanlarin ziyaret ettikleri ve ondan yardim isteyip dua ve niyazda bulunduklari, oradaki sudan da sifa niyetiyle içtikleri belirtilmektedir.
|