Sayfa: 1   Aşağı git
Gönderen Konu: Amasra Çakraz  (Okunma Sayısı 616 defa)
Gamzeli
Ev Sahibi

Çevrimdışı Çevrimdışı

« : Aralık 16, 2008, 07:13:51 ÖS »

Amasradaki Çakrazdan haberdarmıydınız..

Çakraz

Kuruluşu ile ilgili kesin bilgiler bulunmamakla birlikte Çakraz'ın tarihini, Amasra 'nın tarihinden ayrı düşünmek mümkün değildir. Bu da ortalama 2500 - 3000 yıllık bir dönem demektir.

Bazı kaynaklar yörenin ilk sakinlerinin Erythinoslar olduğunu belirtirler. Bundan sonra İyonya döneminde Çakraz’ ın İon kolonisine katıldığı belirtilmektedir.(MÖ. 6. y.y) Daha sonra MÖ. 580’ de Lidya; 547’ de Pers egemenliğine girer. M.Ö.308 – 286 yılları arasında Amasra’daki Amastris dönemi gelir. Kraliçe Amastris’ in ölümünden sonra sırasıyla, Pontus, Roma, Bizans ve Cenevizliler dönemi yaşanır. 1460 yılında Amasra’ nın Türkler tarafından fethedilmesi ile birlikte Çakraz da Türk egemenliği altına girer.

Çakraz’ ın ilk adının ne olduğu hakkında da kesin bir bilgi yoktur. Ancak Bölge Türk egemenliği altına girdikten sonra burasının Anadolu’nun değişik yörelerinden gelen Yörük ve Türkmen grupları ile iskan edildiği bilinmektedir. Çakraz adını da buraya Anadolu’ dan gelenlerin getirdiği kesindir. Çünkü bugün Sivas ilinin Yıldızeli ilçesine bağlı eski adı Çakraz (Yeni adı Yolkaya) olan bir köy vardır. Çakraz ismini bu bölgeye verenler büyük bir ihtimalle buradan gelip yerleşenler olmalıdır. Çakraz’ da yaşayan bazı aileler de köklerinin Sivas dolaylarında Çakraz ismi ile anılan bir yere dayandığını zaten bilinmektedir. Buna ek olarak yine Kırım, Kafkasya ve Doğu Karadeniz bölgesinden gelen aileler de vardır.

« Son Düzenleme: Aralık 16, 2008, 10:34:29 ÖS Gönderen: Gamzeli » Logged

Yusufum
Ev Sahibi

Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #1 : Aralık 16, 2008, 07:27:28 ÖS »

Yani bizim Çakraz'ın devamı orasıda, araştırsak akrabamız çıkarmıki?;D Grin Grin

dursun
Ev Sahibi

Çevrimdışı Çevrimdışı

Dost kara günde KARANLIĞA KARIŞIR

« Yanıtla #2 : Aralık 16, 2008, 08:56:50 ÖS »

bu çakrazdan elbette tüm bizim köyün ismini çakraz olarak arayanların haberi mutlaka vardır
2007 yılında köyümüz ilk öğretim okuluna sinoplu bayan hoca bilgisayar öğretmeni olarak atanmış yolkaya çıkmış nete girince yolkaya çakraz olarak karşısına çıkmış oda çakraz diye bilgisayarda arama yapmış  birde ne görsün yeşillik deniz sahili  sevimiş o an sonra Allah Allah
sivasta denizin  işi ne demiş sonra baktımki amasraymış büyğk hayal kırıklığı yaşadım diye anlatırdı . Allah işini rast getirsin değerli hocaydı köyümüzde bilgisayar kursu hocalığıda yaptı köyümüzden 12 kişiye sertifika almasını sağladı kurs alanlardan biride benim Allah ondan razı olsun.işi daim rast gitsin.
hatta birde tokatın reşadiyede çakraz var

Eskiden ekmek aslanın ağzındaydı. Şimdi aslanda aç

Heran
Administrator
Ev Sahibi

Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #3 : Aralık 16, 2008, 10:21:35 ÖS »

Sevgili Gamzeli,
Amasra Çakraz'ı sayfalarımıza taşıdığın için teşekkür ederim.
Ancak konu yeni değil. Bundan bir kaç yıl önce abim, oradan bir öğretmen arkadaşla yazıştılar. Daha sonra benim bazı girişimlerim oldu...
Sonra uzunca bir süre konu soğudu.
Ben konuyu, ilk siteyi kurduğum günden itibaren Yolkaya Tarihi kısmında ele aldım. Sevgili ziyaretçilerimiz biraz dikkatli olsalar sanırım konuyu görebilirlerdi  Grin 

Olsun, en azından akrabalarımızın olabileceğini düşündüğümüz,  AMASRA ÇAKRAZ'ı yeniden gündeme taşıdığın için teşekkürler.

Akrabalarımız olmasa bile, harika bir güzelliğe sahip ÇAKRAZ'ı tanımamız, gidip görmemiz açısından güzel bir hatırlatma oldu.
« Son Düzenleme: Aralık 16, 2008, 10:27:35 ÖS Gönderen: Heran » Logged

Sayfa: 1   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: