Sayfa: 1   Aşağı git
Gönderen Konu: SAYGI MI YOKSA .....?  (Okunma Sayısı 505 defa)
yucel5877
Moderator
Ev Sahibi

Çevrimdışı Çevrimdışı

« : Aralık 08, 2008, 04:39:58 ÖS »

Sevgili dostlar bu akşam sizlere bizim köyümüzde bilimyorum şimdi halen yapan  var mıdır ama size bir adetten söz edeceğim.Çocukluk yıllarımda pek ilgimi çekmezdi.Öğretmen Okulunda okurken köye izine gelirdim.Bu adet o kadar ilgimi çekerdiki.Anlatayım yoksa Dursun kardeşim  kızacak.Eskiden çeşmeler evlerde değildi.Belki çoğunuz bunu bilirsiniz.Annelerimiz bacılarımız gelinlerimiz kızlarımız helkileri koluna takar su getirmek için bu çeşmelerin yolunu tutarlardı.Aslında çeşmeler o kadarda uzakta değillerdi.Fakat ne mümkün suya giden kişi en erken yarım saatte dönebilirdi.Nedeni çok ilginç.Yola çıkan hanımefendi eğer yoldan geçen bir erkek varsa bu erkek çocukta olabilir gençte yaşlıda hiç farketmezdi.Kadın bu erkeğin önünü geçip gitmezdi.Sanki mecburmuş gibi o erkeğin geçmesini beklerdi.Peşinden bir erkek daha geliyorsa onuda beklerdi.peşinden bir erkek daha geliyorsa yandı bu bayan.Belki bu yazıyı okurken güleceksiniz ama inanın bu olay böyleydi.Ben o kadar etkilenirdimki bazen benden çok yaşlı bayanların yolumu geçmeyip te beni beklediğini görürdüm.Yanlarında durup bu yaptığınız yanlış derdim.Bana kızar gibi, olurmu yavrum Hikmet,im siz erkeksiniz sizin önünüz geçilirmi hiç derlerdi.Bende inanın hayran kalırdım bu bayanlara.Derdim ya bu nasıl bir adet.Hiç böyle bir adet olurmu derdim.Ben buna ne diyeceğimi bilemediğim için konunun başlığını saygı mı yoksa ....?dedim.Siz istediğiniz yorumu yapabilirsiniz.Bence böyle adetler olmamalı.Çünkü kadınlar bizim baş tacımız.ALLAHA EMANET OLUN.

Heran
Administrator
Ev Sahibi

Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #1 : Aralık 08, 2008, 06:44:44 ÖS »

Evet abiciğim...
O günleri ben de çok iyi hatırlıyorum...
Vallahi senden yaklaşık 3 yaş küçük olduğum halde benim de önümü geçmez beklerlerdi...
Başlangıçta mükemmel olduğuna inandığım bir saygı ifadesi olan bu gelenek sonuçta o hale gelmiş olmalı.
Yoksa çocuk yaştaki birinin dakikalarca yolunu beklemek, önlerinden geçmemek bu geleneğin özünde yer alıyor olamaz.
Onlardan hayatta olanlara hayırlı ömür, vefat edenlere de rahmet diliyorum...
Böylesi bir geleneği hatırlattığın için, sana ayrıca teşekkür ediyorum.

dursun
Ev Sahibi

Çevrimdışı Çevrimdışı

Dost kara günde KARANLIĞA KARIŞIR

« Yanıtla #2 : Aralık 10, 2008, 11:20:14 ÖS »

Evet hocam onlar bizim iftiharımız tabiki saygı sağ olsunlar köyümüzde aynı gelenek hala devam ediyor başka yerlerde feminizm naraları atılırken bu güzel gelenek hala köylerimizde devam ediyor sağolsunlar zaten bu feminist fikirler ortaya çıktı kadınlar sopa yemeye başladı asıl kadın düşmanı feministliği çıkarandır şükür köylerde böyle faaliyetler yok kadınlar sevgi saygı çizgisinden sapmıyor köylerde baş tacı ettiriyor kendini Grin Grin Grin

Eskiden ekmek aslanın ağzındaydı. Şimdi aslanda aç

Yusufum
Ev Sahibi

Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #3 : Aralık 19, 2008, 10:01:05 ÖS »

Yakında oralarada gelecez hiç merak etmeyin yaşasın eşitlik yaşasın feminizm yaşasın kadın hakları dermişim... Grin Grin

O ne güzel ne derin saygıymış öyle şu devirdede devam ettiriyorlarsa ellerinden öpülür o kadınların...

kemal aktas
Usta Kullanıcı

Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #4 : Aralık 19, 2008, 11:12:32 ÖS »

ESKI ØRF ADET GELENEKLERIMIZIDE .0.25. YAS ARASINDAKILEREDE ANLATMAK  ØGRETMEK GEREKIR SANIRIM   DOGAN BUYUYEN KØYLULERIMIZEDE CUNKU ONLAR KØYUMUZUN  ØRF ADETINI BILMIYORLAR GØRMEMISLERDIR YURT DISINDAKILER YURT ICINDEKI KØYDE YASAMAYAN KØYLULERIMIZI  KØY SENLIGI DUZENLEYIP KØYE BIR ARAYA GETIRMAK ESKI ØRF ADETIMIZI YASAMAK ISTERIM BEN YOLDAN  YUREYECEGIM .0.25 .YAS ARASI  KIZLARIMIZ  YOLUMUZU GECMEYECEK BIZI SAYGIYLA BEKLIYECEKLER BENDE GIDIM GIDIM YAVAS YAVAS YURUYEREK  SAYGIYLA   BEKLEYEN ØRF ADETIMIZI  YERINE GETIREN  GENCLERIMIZI  SAYGIYLA SEVGILE   HATIRLAMAK ISTERIM  HAYDI KØYUMUZE GIDELIM FADIMENIN DUGUNUNDE HALAY CEKELIM.DER BURDA  BITIRMEK ISTIYORUM NERDE ESKI GUNLER BENIMKISI SAKA.

Sayfa: 1   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: