Sayfa: 1   Aşağı git
Gönderen Konu: KURBAN BAYRAMI  (Okunma Sayısı 562 defa)
yucel5877
Moderator
Ev Sahibi

Çevrimdışı Çevrimdışı

« : Aralık 07, 2008, 11:51:00 ÖS »

Sevgili dostlar Kurban bayramı yaklaştığı için sizlerle eski bayramlar hakkında biraz sohbet etmek istedim.Mübarek bayramın yaklaşmasıyla birlikte köyde heyecanlı bir telaş başlardı.Köyümüzdeki aile büyükleri guruplar oluştururlardı.Komşularda varsa ve satılıksa büyük baş hayvanları satın alırlar ve bayram sabahını beklemeye başlarlardı.Bizler henüz çocuk olduğumuzdan bu işlere bir türlü anlam veremezdik.Mesela ben derdimki babam neden bir bütün hayvan almıyorda paylaşıyor diğer komşularla derdim.Neyse geçelim çocuk aklıyla neler düşünürdük neler.Rahmetli babam beni komşulardan bazılarına gönderir ve sıkı sıkı tembih ederdi aman ha oğlum rahmetli Aslanın Osmanı çağıracaksın ha.Sonra rahmetli Gani Elmas,a gönderirdi.Şu anda aklıma gelen isimler bunlar.Rahmetli babam derdiki oğlum bayram sabahı namazdan sonra bayram yemeğini bizde yiyeceksiniz diyeceksin tamammı oğlum derdi.Bende tamam baba der ve gider kişilere söylerdim.Evde anam bir kaç gün önceden başlardı yemek hazırlamaya.Öyle bugünki gibi tencerelerele değil büyük kazan derdik onlarla hazırlardı.Mesela neler hazırlardı derseniz eğer,bir kere bayram aşı derdik aşürenin biraz daha sulusu.içinde besni üzümü,incir,kayısı vs.Anam sarı burma derdik çok güzel bir tatlı yapardı.Benim de en çok sevdiğim bu tatlıydı.Anamdan gizli gizli arkadaşlarımla girer evde yerdik.Sarımsaklı yoğurtlu topak mantı.Başka bir çok yemekler olurdu.Bayram sabahı erkenden kalkardık.Abdestimizi alır caminin yolunu tutardık.Camiye girer Hoca efendini vaazını kurbanı nasıl kesecekleri konusunu dinlerdik.Bayram namazı başlardı.Hani bayram namazlarında o üçer tekbir yokmu.onları bir türlü tam yapamazdık.Mutlaka arkadaşlar arasında gülüşmeler olurdu.Namaz biter bitmez camiden hızlı bir şekilde çıkardık.Ben dışarıda Rahmetli dedemi beklerdim.Dedemin elinden tutup yavaş yavaş bizim eve gelirdik.Sofra kurulurdu.Yemekler gelirdi.Yemkler yenildikten sonra Rahmetli dedem o güzel sesiyle sofra duasını okurdu.Sofradan kalkılır sırayla büyüklerin elleri öpülürdü.Yemeğin peşinden çay servisi başlardı.Rahmetli babam o zaman en iyi sığara olan yenice siğarasını masanın üzerine koyardı.Misafirleri yolcu ederdik.Köyümüzden insanlar gurup gurup arkadaşlarıyla evleri gezerlerdi.Köyümüzde belirili odalar vardı.Bu odaları gezdiğiniz zaman bütün köyle bayramlaşmış olurdunuz.Bizler kurbanın nasıl kesildiğini merek ettiğimizden nerede kurban kesiliyorsa hemen oraya koşardık.Çocukluk işte.Çocukların bayram neşesini o zaman görecektiniz.kapıdan verilen bir şeker veya bir tatlı ne biliyim şu an o tat yok.İnanın akşamın nasıl olduğunu bir türlü anlamazdık.Karanlık oldu diye kızardık.Anam hadi yatağa dediği zaman zaten yorğunluktan gözlerimiz kapanıyor durulurmu hemen yatağa.Bir güzel uyku ve sabah yine aynı neşe eğlence güzellikler .Bu satırları yazarken ben o yılları tekrar yaşadım.Tabi hepisini noksansız sizlere anlatmam mümkün değil.Eksiğim varsa siz tamamlayın.Gözünüzün önüne getirin bu anlattıklarımı.Bakın bakalım o bayramlarmı daha güzelmiş yoksa bu günkü bayramlarmı.Allahımdan bizlere daha nice güzel bayramlar yaşatmasını diliyor hepinizi saygıyla selamlıyorum.   BAYRAMINIZ MÜBAREK OLSUN.

Yusufum
Ev Sahibi

Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #1 : Aralık 08, 2008, 08:48:57 ÖÖ »

Yok Yok artık ne bizim nede bayramların tadı var..nede öpülecek gül kokulu eller...

dursun
Ev Sahibi

Çevrimdışı Çevrimdışı

Dost kara günde KARANLIĞA KARIŞIR

« Yanıtla #2 : Aralık 08, 2008, 11:26:58 ÖÖ »

evet ya hocam benide çocukluk yıllarıma götürdün hey gidi günler hey
hocam belki biz büyüdükte ondan eski bayramların tadına varamıyoruz kimbilir şimdiki çocuklarda aynı heyacanı yaşıyordur.ama şimdiki çocuklar biraz daha şanslı
bizim bayramda oynayacak bir topumuz bile olmazdı çabuttan topla geçti çocuklugumuz ama genede güzeldi

Eskiden ekmek aslanın ağzındaydı. Şimdi aslanda aç

Heran
Administrator
Ev Sahibi

Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #3 : Aralık 08, 2008, 06:53:05 ÖS »

Maalesef her geçen gün bayram geleneklerimizi kaybediyor, gittikçe sıradanlaşıyor.
Biz çocuktuk ama, büyüklerimizin o heyecan ve hazırlıklarına şahit olurduk. bazı şeyler yoktu ya da çok azdı. Ama çok değerliydi, kıymetliydi.
Yusufum güzel bir tesbitte bulunmuşsun. Nerede eski nur yüzlü ve içten sevgisini yansıtan büyükler.
Ama şunu da kabullenmek gerek; her geçen gün gelişimi getiriyor, gelişim ise değişimi getiriyor.
Aidiyet duygumuzu yavaş yavaş kaybetmemiz, giittikçe bireyselleşmemiz maalesef bu bozulmayı, değişmeyi de birlikte getiriyor.
Hepinize hayırlı bayramlar...
« Son Düzenleme: Aralık 08, 2008, 06:59:48 ÖS Gönderen: Heran » Logged

dursun
Ev Sahibi

Çevrimdışı Çevrimdışı

Dost kara günde KARANLIĞA KARIŞIR

« Yanıtla #4 : Aralık 10, 2008, 10:53:33 ÖS »

evet bilirim bayram eski bayram değil insanlık eski insanlık değil yani insanlık değiştiyse
elbette her şey değişecek Allah sonumuzu hayır etsin dünya artık mertlerin değil namertlerin baş tacı edildiği bir hal aldı ah şu insanlık üzerine bir sınav yapsalar düşük puan alanların ömründen kesilecek deseler bak bu insanlık nasıl kendine çeki düzen verir çağmış teknolojiymiş kimse umursamamaz  bile çünki yaşamak tatlı şahsen ben lüks içinde bir ölü olmaktansa dar gelirli kendini geçindirebilen bir yaşayan olmayı tercih ederim. bak ozanım siz gurbetçiler için bayramı nasıl anlatmış
koca yüreğin yüreğine sağlık

Gurbet Bayramları

Bu kaçıncı bayram vatandan uzak,
Saya saya usandım ben bıktım ben.
Umutlar karlı dağ hayaller kızak
Kaya kaya usandım ben bıktım ben.

Hayal meyal köyüm gelir gözüme,
Mübarek gün ateş düzer özüme,
Dertlerimi dert ortağı sazıma
Diye diye usandım ben bıktım ben.

Bayramlarda seni aziz vatanım,
Daha başka türlü arzular canım,